SK-Centar
Audiovox

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje je ove godine obezbedio sredstva Školskom centaru sa domom učenika “Dositej Obradović” za realizaciju projekta “Obuči se, a potom bućni se”. 

Cilj projekta je da omogućimo učenicima da upoznaju osnovne principe plivanja i da kroz časove plivanja nauče osnovne radnje u bazenu koje im kasnije mogu biti od vitalnog značaja.Sticanjem veštine plivanja smanjujemo rizik po njih da pri posetama neurbanizovanim i neoznačenim kupalištima, koje oni posećuju, dođe do neke nesreće. Nadalje, povoljni uticaj plivanja na organizam ne treba preterano predstavljati (uticaj na pravilno drzanje tela, uticaj na motoričke funkcije, uticaj na aerobni i anaerobni sistem organizma). Uz sve nabrojano, plivanje i sama obuka može imati vrlo povoljan uticaj i na samopoštovanje, samostalnost, socijalizaciju,  usvajanje zdravih navika.  Obuka se realizuje na bazenu na Prozivci uz stručni nadzor trenera Plivačkog kluba Spartak. Četiri grupe po 12 učenika će četiri meseca pohađati obuku, tako da svaka grupa ima mesec dana da nauči osnove. Prve dve grupe u periodu maj-jun, a druge dve grupe u periodu septembar-oktobar. Dva puta nedeljno u pratnji svojih nastavnika-učitelja i medicinske sestre deca odlaze na bazen i tamo borave do 45 minuta koliko jedan čas traje. 

U realizaciji projekta su nam od velike pomoći bili Plivački klub Spartak (saveti, ideje, obuka učenika), JKP Stadion (omogućio besplatne termine na bazenu) i Sport Vision (kapice i kupaći za plivanje).